söndag 28 mars 2010

”Bra öl ska mäskas med Ac/Dc i högtalarna”,

Sigtuna brygghus -hårdrock och humle
I september kan alla ölälskare bekanta sig med Sigtuna brygghus. Två utmärkta oktoberöl finns i det tillfälliga sortimentet. Vi gjorde ett besök för att prata ölhantverk.
2009-09-07
Text: Magnus Henriksson
”Bra öl ska mäskas med Ac/Dc i högtalarna”, säger Mattias Hammenlind, bryggmästare på Sigtuna Brygghus. Det är ett av de nya glädjeämnena i bryggerisverige som gör den nya ölkulturen levande.
– Jag kallar den oral orgasm, säger Mattias Hammenlind och småler åt arbetsnamnet på den nya dubbel-IPA:n som ligger färdigjäst i tankarna. Lars Landeman, en av grundarna ser mindre road ut. Inom kort kommer den finnas på utvalda pubbar, med annat namn får man anta. Det är en humletät och fruktig ale med djup bärnstensfärg och läckra aromer av persika och citrus och rejäl alkoholhalt.
Sigtuna brygghus ser på utsidan inte ut som sinnebilden av ett bryggeri. I det moderna industriområdet vid Arlanda stad röjer inte aluminium och glas att svensk ölkultur jäser bakom fasaderna. Inte ens grannbutikens exklusiva bilmärke ger bryggeriets omgivning någon direkt flärdfull inramningen. Men vad gör väl det. Det är givetvis insidan av bryggeriet som är det intressanta. Öl gjord med omsorg om smaken, med generösa mängder humle och malt. Precis som andra svenska mikrobryggerier står de i stark kontrast till de stora öljättarnas industriproducerade öl. Här gror svenskt ölhantverk.
– Jag jobbade som lärling på Spendrups i Vårby i fyra månader, och det var de längsta månaderna i mitt liv, säger Mattias Hammenlind.
Det var för lite hantverk och för mycket industri.
– Här på Sigtuna går bryggningen ut på att våra 1640 liter ska koka i 90minuter. På Spendrups tar det 20 minuter för 48 000 liter kokas. Allt övervakas med en knapptryckning, säger han.
På Sigtuna Brygghus är processen betydligt mer handfast, även om de inte längre behöver bära säckarna med malt till mäskkaret. En ny pump ordnar den saken.

– Det är självklart inspirerande att ha en ny bryggmästare. Han tillför andra ölreferenser, säger Lars Landeman, en av bryggeriets grundare.
– Min filosofi är att brygga klassiska brittiska öl med amerikansk nytänkande. Vi ska självklart också brygga tyska öl, som varit Sigtunas signum. Tyskarna kan dock vara lite dumkonservativa när det kommer till ölbryggning, säger Mattias och syftar på tyskarnas renhetslagar från 1754 som kan vara onödigt omständiga.
– Håkan Lundgren, en av Sigtunas grundare och med bakgrund på Kungsholmens bryggeri, skötte tidigare bryggeriet. Han ville inte göra som andra mikrobryggerier och satsade därför på att göra öl i tysk och belgisk tradition, säger Lars Landeman.
Håkan Lundgrens vurm för tysk och brittisk öl syns tydligt i Sigtunas första ölserie. Gas-Janne, Jäst-Hasse och Humlehilda andas tveklöst klassisk tysk och brittisk öltradition. Det är välgjord nyanserad öl med delikat balans som inte är extrema när det kommer till humlekryddning. Det är njutbar bruksöl man gärna dricker några glas av varje dag.
-Vi har fått ny energi med Mattias i bryggeriet, säger Lars
Sortimentet kommer med Mattias bryggerinävar få tillskott av mer humledoftande brygder som dubbel-IPA:n. Men också mer klassiska ale som Sigtuna Premium ale som man hoppas ska få en chans i Systembolaget sortiment.
– Systembolaget har en offert där vi lämnat den som prov. Det är bara att vänta och se, säger Lars.
Det saknas inte andra uppslag i bryggeriet.
Premium ale (17/20) har läcker mockarostad doft med rund maltsöt och krämig inramning. Smaken är fruktig och humlearomatisk med smak av persika, karamell och mocka. Det är välgjort ölhantverk.
– Black October och Sigtuna Oktoberfest som är två oktoberöl som kommer i SB septembersläpp. ESB, extra special bitter, premium ale, dubbel-IPA, en amerikansk India pale ale, sen har vi en majbock och en rököl av tyskt snitt. En veteöl kryddad med koriander har just lämnat bryggeriet, säger Mattias.
Inte att förglömma den lysande påskölen Easter Boooster som släpptes i påskas.
– Jag vill gärna göra mer belgiskinfluerad öl, kanske med lite mer humle än traditionella belgiska brygder har, säger Mattias.
– Vi gjorde en barley wine till Man in the Moon, en restaurang i Stockholm som specialiserat sig på öl.
En kraftfull ale med 13 procent alkohol som jästes med champagnejäst och lagrades i 20 dagar i fat från Mackmyra whisky, säger Mattias
– Från början var den bryggd som en hyllning till Black Sabbath, den var brygd fredagen den 13 februari, samma datum som Black Sabbaths debutalbum släpptes. Vi kallade den Symptom of the universe, efter en låt från bandet album, säger Mattias och ler brett.2005 startade bryggeriet med första färdiga brygden klar 2006. Förra året bryggdes 30 000 liter och i år räknar man med att brygga 100000. Framtidstron är svår att ta miste på. Mattias hastar ut i bryggeriet. Det ska bryggas oktoberöl inför lanseringen i september.
– Det var kanske inte helt genomtänkt att presentera två lageröl till Systemets offert. Vi fick nämligen båda svensklanseringarna. Att brygga den mängden som krävs skapar lite lagringsproblem i kylrummet. En ale och en lageröl hade gjort det enklare. Men vi ska inte klaga, säger Mattias när vi lämnar bryggerislamret.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar